Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi







Blog pełen przepisów i zdjęć. Gotuję bo kocham. Po nocy dla siebie, żeby odreagować stres. W ciągu dnia dla dwóch córek i często razem z nimi. Rozkładam proces twórczy na czynniki pierwsze. Chwytam chwile. Zdjęcia robię komórką. Mój mikroblog telefoniczny... na miarę naszych rozpędzonych czasów. Zapraszam.
Blog > Komentarze do wpisu

Kotleciki jagnięce z kostką w aromatycznej zielonej marynacie

Zrobiłam jagnięcine po raz pierwszy w życiu... Marynatę zrobiłam wrzucając do moździerza kolejne aromatyczne składniki chociaż nie miałam na to żadnego planu... Uważam, że wyszło WYBITNIE.

jagnięcina done1

Jagnięcina podobno potrafi nie mieć za ładnego zapachu. Nie wiem - nie doświadczyłam :) Kupiłam ją tam gdzie kaczkę czyli w http://vipdelikatesy.pl i pachniała pięknie. 

SKŁADNIKI:

- kotleciki jagnięce z kostką (są małe więc założyłabym po 4 sztuki na każdą kobietę i po 6 na mężczyznę przy stole :)

- kilka łyżek oleju do smażenia

 

SKŁADNIKI NAJCUDOWNIEJSZEJ Z MARYNAT: :)

- łyżka świeżego rozmarynu

- sok z jednej limonki

- skórka z jednej limonki

- 2 łyżki świeżej kolendry

- 5 łyżek bardzo dobrej oliwy z oliwek

- 3 łyżki miodu (dałam spadziowy - ale lipowy czy wielokwiatowy też byłby dobry)

- 3 wyciśnięte ząbki czosnku

- pieprz świeżo mielony (czarny lub kolorowy)

- utarty 2 cm kawałek świeżego imbiru

- posiekany centymetr papryczki chilli bez pestek

 jagnię marynata

Zaczęłam od przygotowania marynaty - czyli wszystkie składniki wrzucałam po koleji do moździerza i ucierałam na pastę... najpierw zioła potem czosnek, chilli, imbir i skórkę z limonki. Na koniec płynne: sok z limonki, miód, oliwę...  Dzięki temu składniki utarły sie dość dokładnie. Spróbuj marynaty - już na tym etapie powinna Ci smakować... jeśli jest za mało ostra dodaj chilli. Może czegos w niej wolałabyś więcej ? po prostu to dodaj....

 jagnię marynata 2

Jeśli zrobicie marynatę - reszta jest banalnie prosta :)

 

Umyte i osuszone kotleciki zalewam marynatą

jagnię marynuje

jagnię marynuję2

i bardzo dokładnie wmasowuję marynatę w mięso... Odstawiam na blat kuchenny na 1 - 2 godziny. Ponieważ mięso jest delikatne i niezbyt grube to wystarcza żeby przeszło wszystkimi aromatami. Jednak jeśli wolisz - możesz zamarynować mięso rano i włożyć na kilka godzin do lodówki...

 

Po tym czasie mięso lekko zjaśnieje / zrobi się trochę matowe.

jagnię zamarynowane3

 

Rozgrzewam na patelni olej i obsmażam kotleciki z obu stron - dosłownie przez chwilkę (30 sec). Robię to bo chcę żeby w trakcie grillowania nie wyciekał z nich aromat.

 jagnie patelnia

Prosto z patelni przekładam kotleciki do naczynia żaroodpornego

jagnie w zaroodpornym

Włączam piec na grill - na maksymalną dostępną temperaturę. Ustawiam jagnięcinę w piecu i grilluje. Najpierw z jednej, potem odwracam i z drugiej strony. Czas potrzebny do tego zeby mięso było gotowe to ok 3-4 minuty z każdej strony.

Zresztą patrzcie na mięso - jak będzie złoto brązowe - można stawiać na stół...

 jagnię done 2

 

Jestem zachwycona efektem. Po pierwsze nie sadziłam, że zrobienie jagnięciny jest takie proste. Po drugie - nie licząc czekania, aż marynata wsiągknie w mięso - jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut... a tak naprawdę - ucieranie tych wszystkich pachnących składników w moździerzu było dla mnie organiczną przyjemnością... I'm in love...

 

 

czwartek, 22 grudnia 2011, w_kuchni
Tagi: mięso