Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi







Blog pełen przepisów i zdjęć. Gotuję bo kocham. Po nocy dla siebie, żeby odreagować stres. W ciągu dnia dla dwóch córek i często razem z nimi. Rozkładam proces twórczy na czynniki pierwsze. Chwytam chwile. Zdjęcia robię komórką. Mój mikroblog telefoniczny... na miarę naszych rozpędzonych czasów. Zapraszam.
Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażany & pomidory z sosem czosnkowym - boskie...

Oto moja dzisiejsza kolacja: bakłażan i dwa pomidory :) do tego dodaję składniki, które zawsze mam w lodowce... Uwielbiam to danie. Wbrew pozorom nie jest ultra dietetyczne (bo dodatki do najdelikatniejszych nie należą...) ale za to jest zdrowe i pyszne!

Często robię je jako przystawkę gdy mam gości.... czasem - tak jak dziś - na kolację dla samej siebie...

baklażan z pomidorami

 

SKŁADNIKI (na kolację dla jednej osoby lub przystawkę dla 2)

- niewielki bakłażan

- dwa pomidory (im bardziej dojrzałe tym lepiej. malinowe do tego są cudne - chodzi o to żeby nie były twarde i żeby były naturalnie słodkie...)

- 2 łyżki stołowe śmietany (ja używam 18 %)

- 2 łyżki majonezu

- 2 duże ząbki czosnku (albo więcej lub mniej w zależności od upodobań)

- 2 łyżki stołowe drobno startego żółtego sera

- kilka łyżek dobrej jakości oliwy

- sól lub przyprawa typu vegeta (i niestety twierdzę że z vegetą czy "kucharkiem" jest najlepsze)

- sól (kilka łyżek)

Zaczynam od umycia i pokrojenia na centymetrowe plastry bakłażana - robię to 20 minut wcześniej niż zamierzam zacząć przygotowywać kolację. Ten czas jest potrzebny żeby usunąć z bakłażana jego naturalną goryczkę...

bakłażany plastry

Wrzucam plastry do sitka, które stawiam na talerzu. Bardzo konkretnie posypuję plastry solą... Zostawiam na 20 minut... Po 20 minutach bakłażany pokryją się sokiem - gorzkimi kropelkami...

bakłażany pocą

Trzeba je opłukać pod chłodną bieżącą wodą, położyć na papierowym ręczniku... i przykryć ręcznikiem - żeby kompletnie je osuszyć...

bakłażany suszą

Do miski wlewam oliwę i dodaję vegetę lub po prostu sól...

bakłażany oliw

Każdy plaster smaruję cienką warstwą oliwy ... można je też zanurzać / obtaczać w oliwie ale wtedy "piją" zdecydowanie więcej tłuszczu (są wtedy pyszne :p więc czasem też tak robię...)

bakłażan maluje

Bakłażany wymalowane oliwą układam na kratce w piekarniku i grilluję na górnej półce, w maksymalnej temperaturze ok 8 minut z jednej strony i 5 z drugiej... ponieważ jak zawsze efekt zależy od piekarnika - proponuję obserwować plastry żeby się nie spaliły... mają być po prostu miękkie i złoto brązowe...

bakłazany grill

Gdy bakłażany siedzą w piecu ja zajmuję się pomidorami, sosem i serem...

Pomidory nacinam delikatnie i zalewam wrzątkiem...

bakłazany pomidory

...czekam aż skórka zacznie lekko odchodzić.

bakłażany skóra

Obrane kroję na centymetrowe plastry....

W misce mieszam - 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku...

bakłażany soso

I ucieram na tarce trochę żółtego sera (ja standardowo Goudę... ale może być taki jak się lubi.... dowolny kompletnie)

bakłażany ser

Gdy pomidory, sos i ser są gotowe - gotowe są już bakłażany...

Zaczynam je układać w porcje: plaster bakłażana, plaster pomidora, plaster bakłażana, plaster pomidora, łyżka sosu, łyżka startego sera...


bakłażany done

bakłażany done 2

Zjadam póki bakłażany są ciepłe... ale pyszne jest też na zimno...

Jeśli zrobię zbyt dużo - to każdy składnik przechowuję w lodóce oddzielnie: bakłażany przekładane papierem do pieczenia... pomidory w pojemniku do przechowywania żywności - przykryte folią spożywczą - tak samo sos i ser.... Układam w porcje tuż przed podaniem....

Tym razem zrobiłam za MAŁO... :)

 

 

 

środa, 16 listopada 2011, w_kuchni

Komentarze
2012/11/27 17:08:28
Wygląda na proste danie,nic wyszukanego za wyjątkiem bakłażana,a dzisiaj widziałem w sklepie w oleju za 93,00pln za kg,to możliwe?.